Kan inte vänta

Nu är det igång. Solen skiner på oss och sådderna tar fart. Det är en otrolig skillnad mellan åren hur snabbt en sådd gror och hur utvecklingen går. Fast jag har undervärme och belysning, bästa såjorden och sår efter konstens alla regler skiljer sig resultatet från år till år. Ljuset har så stor betydelse att det är ofattbart. Vissa februari är mörka och grå, sådderna gror men det händer inte så mycket. I år däremot gror de snabbt och kommer upp fort, har fin utveckling och glad grönska. Allt för att det är bättre ljus ute. Lite snö som reflekterar ljuset som kommer från klar himmel. Det är ljust även när det är molnigt, så länge det inte är tunga svarta moln som hänger som ett lock över oss.

När man sår är näringsfattig såjord viktig. När sådden väl kommit upp är det dags att ge plantorna lite svag växtnäring vid vattningen. Själv vattnar jag aldrig ovanifrån utan har mina sådder på fat, brickor, i lådor eller vad som finns, och låter dem suga upp vatten underifrån. Detta för att undvika hög fuktighet i själva sådden och med det ökad risk för svampsjukdomar, att sådden ruttnar helt enkelt. Likaså tar jag av plasten, locket eller glasskivan, vad man nu har använt, så snart merparten av sådden har grott. Även det för att minska risken för att det ska ruttna.

Som framgår av bilderna såg jag också mycket glest, jag använder till och med pincett för att placera ut fröna på tillräckligt stort avstånd från varandra. Det går inte med små frö men exempelvis tomat och chili funkar det bra. Riktigt små frön är alltid knepiga, knepiga att sköta också när de väl grott. De är så tunna att de inte tål att torka ut, samtidigt är de så små att de inte drar så mycket vatten så man får vattna otroligt försiktigt.

 

När sådderna börjar utveckla de första bladen behöver de lite växtnäring. De får mycket, mycket lite, 1 milliliter= dvs 1 kryddmått i en liter vatten. De får stå kvar i sin såjord tills de första riktiga bladen är utvecklade och det kan ta två veckor eller längre. Därför ger jag dem lite näring så att jag inte behöver stressa med omplanteringen. När de sen planteras om sätter jag dem i välgödslad planteringsjord, t.ex. urnjord. Därefter vattnar jag dem utan näring, jorden innehåller vad de behöver de första veckorna  efter omplanteringen.

Vissa växter gillar inte att planteras om, som gurka exempelvis. De sår jag direkt i en större kruka, 11 cm och fyller mer än halva med plantjord. Jag lägger såjord bara i ett 2-3 cm tjockt lager överst. På så vis får fröet såjord runt sig men när rötterna söker sig neråt får de lite näring.

Tomat, chili och dahlia har grott över förväntan. Låg temperatur, kring 15°, och extra ljus ger knubbiga plantor. Står de för varmt blir stjälkarna långa och klena. Vissa växter drar iväg extra mycket och de kan man med fördel toppa, men man ska inte toppa dem innan de fått sina första riktiga blad. De två blad som kommer upp vid groningen kallas hjärtblad och räknas inte som ”riktiga” blad. De har ofta en lite annan form. Ser man på dahlian längst bak i bild kommer dess riktiga blad att vara mycket mer spetsiga och flikiga än dessa rundade hjärtblad. Likaså tomaten i förgrunden.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes