Bråda tider

Så fort det börjar våras sjunker intresset för att sitta vid datorn och skriva om vad jag gör. Det finns alltid otroligt mycket roligare arbete under våren, som att så, skola och skola lite till. Vi går in i den tiden där de flesta arbetstimmarna tillbringas utomhus och på kvällen slår ögonlocken igen rätt tidigt.

Våren har varit mycket seg och kall, inte minst märks det på jorden. Potatis var det ingen ide att sätta i normal tid, det var riktigt kallt om händerna när man började rensa och gräva. Det ska också bli spännande att se hur fruktskörden blir i höst, tidigt blommande plommon lär knappast ge något, inte heller fristående persikor. Inga insekter ville vara ute i kylan, dessutom var det frostkallt på nätterna.

Nu börjar vi dock komma i kapp, ju fler dagar som går desto mer accelererar våren. Det blir mer som norra Sverige där allt sker samtidigt.  Man märker att i växthuset har plantorna stått stilla väldigt länge men så fort det är varm ett par dagar så tar de igen förlorad tid. Så ju längre våren går desto mindre sent blir allt.

Nu börjar man kunna fundera över utplanteringsväxter av olika slag. Det har varit stor uppståndelse i fackpress om genetiskt manipulerade orange petunior. De har dragits tillbaka från handeln både av odlare, grossister och leverantörer. Det intressanta är att sorterna funnits i flera år, odlats och sålts i flera år men just detta år kom man på att det inte var lagligt. Bilden nedan tog jag för 2 år sedan.

 

Inte genetiskt manipulerade och intressanta är nya tagetes ‘Strawberry Blond’. Just nu är mina plantor blommande i mörkrött, väldigt mörkt rött. Sorten är färgskiftande och ska gå från milt gult till djupt rosarött. Frågan är hur mycket temperaturen betyder för blomfärgen. Vi får se vad sommaren erbjuder.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes