Rik på pioner

Man kan mäta rikedom på många olika sätt. Är man någonsin så rik som när pionerna blommar med sin överdådiga prakt? När man väntat en lång och kall vår och pionerna i alla fall hinner slå ut när de ska, med fantastiska pampiga blommor i mängder av färger.

Varje försommar överväldigas man av pionernas skönhet. Alla vänner lägger upp bilder på pioner de har och alla har sina favoriter. Varje år skriver jag om mina älskade purpurfläckiga buskpioner. Kanske för att man inte förväntar sig något så  praktfullt tidig på året, kanske för att de trots sin skönhet är tåliga och finns av så otroligt många arter och sorter. Man kan ha buskar, småträd och örtartade sorter som vissnar ner och försvinner. Man kan frossa i pioner.

Bland de första att blomma är dillpionen och dess betydligt tåligare nära kusin herrgårdspion. Herrgårdspion är en korsning mellan dillpion och sibirisk pion och vanlig i Uppland. Den kommer från Bergianska trädgården och finns i äldre trädgårdar. Mina dillpioner går alltid ut men herrgårdspionen klarar sig år ut och år in.

De har flyttat från uppländsk blålera till skånsk mylla och blommar pålitligt varje år. Bladen är finflikiga men grövre än dillpionens och blommorna ceriseröda, som tunt silkespapper. En tacksam skönhet när nu dillpionen inte vill vara med.

Samtidigt blommar två av mina vedartade pioner. Gulblommig småbuskpion som den ska heta nu börjar ta sig upp i storlek. Lysande gula stora smörblommor och fräscht gröna blad är den en riktig glädjespridare. Ganska gles i växten så den står planterad med andra växter runt fötterna. Den blir lite stor med tiden så jag planterade den i ett taskigt norrläge men den blommar och växer i alla fall.

Mina älsklingar är purpurfläckig buskpion, också den med anor från Bergianska trädgården. (Jag har arbetat där.) Äkta fröförökad buskpion, vars frö kom till Bergianska trädgården för snart 100 år sedan. Under ett antal år under 1950-1980 talet förökades och såldes det plantor med ursprung från Bergianska trädgården. Jag är lycklig ägare till två plantor, sedan har jag köpt en planta i Sankt Petersburg och en kommer från en buske i Dalarna (som i sin tur kom från Bergianska).

Alla dessa tillsammans bildar en blommande doftande buskage och ger rikligt med frö. Jag har kompletterat med egna fröplantor och är nu mycket rik med rosa, vita, cerise och purpurfärgade blommor som alla har en purpurfläckig mitt. Dessutom är dessa fröförökade plantor härdiga och tåliga om än aningen sköra i grenarna. Bladverket är magnifikt också, vackert flikigt i rödgröna nyanser.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes